Yapılarda, özellikle yeraltı su seviyesinin(YASS) yüksek olduğu bölgelerde yapının izolasyon noktasında en zayıf olduğu yer asansör kuyularıdır. İmalat tamamlandıktan sonra yapılan negatif izolasyon da beklenilen etkiyi göstermemektedir. Bu anlamda asansör kuyularının önlemini, inşaatın daha en başında almak gerekir.
Daha önce uyguladığımız ve verim aldığımız bir uygulama asansör kazanlarıdır. Bu uygulama yapılırken öncelikle kuyunun olacağı bölge şevli bir şekilde ve projede belirlenen kuyu ebadından yaklaşık her tarafından 30-40 cm fazla olacak şekilde kazılır.
Sonrasında aşağıda gösterildiği gibi bir sac kazan imal edilerek bu kuyunun içerisine konulur.
Sac kazan minimum 2,5 mm sacdan imal edilmelidir. Kaynaklar kusursuz olmalı hatta imalat tamamlandıktan sonrada kazan içerisine su doldurularak su sızdırmazlık testi yapılmalıdır. Kazanın hem iç hem dış tarafına kaz ayağı dediğimiz betonla sacın aderansını artırmak amacıyla parçalar kaynatılmalıdır ve iç tarafına da izolasyon yapabilmek adına slumpı düşük olan beton ile (eğimli beton döküleceği için) beton dökümü yapılmalıdır. Eğer bu projede olduğu gibi geokompozit yalıtım malzemesi kullanılacaksa kazan içerisine beton dökümüne ihtiyaç yoktur.
Bu şekilde temel altı ve asansör kazan altı imalatını kusursuz bir şekilde yapabiliriz.
Eğer kazan yapılması planlanan kuyuda hâlihazırda su bulunuyorsa;
Kazanı suyun bulunduğu kuyuya yerleştiririz. Kazan suyun kaldırma kuvvetinden kaynaklı yere oturmayacak yüzecektir. Bu durumda kuyu içerisindeki suyu bir pompa yardımıyla kazan içerisine doldurmaya başladığınızda kazan kuyunun içerisine oturacaktır. Daha sonra etrafına beton dökümü gerçekleştiğinde yere sabitlenecektir.
Bu uygulama YASS seviyesinin -5.40 mt, temel alt kotunun ise -10.50 mt olduğu bir projede uygulanmış ve %100 verim alınmıştır.